احداث کارخانه بذر؛ گام بلند آستان قدس برای توسعه کشاورزی دانشبنیان
قرار است در سال جاری، به همت موسسه بذر و نهال رضوی، کارخانه تولید بذر راهاندازی شود؛ کارخانهای که بذرهای آن با بالاترین کیفیت و طبق استانداردهای روز دنیا در بازارهای داخلی و بینالمللی عرضه خواهد شد و گام بلندی برای تحقق شعار سال و پاسخ به مطالبه رهبر معظم انقلاب اسلامی در حوزه توسعه فعالیتهای دانشبنیان کشاورزی خواهد بود.

به گزارش اداره ارتباطات و رسانه بنیاد بهره وری موقوفات، موسسه بذر و نهال رضوی که طی سالهای گذشته با اتکا به دانش و فناوری محققان داخلی، دستاوردهای بسیاری در حوزه تولید بذر داشته، حالا احداث کارخانه بذر را در دستور کار خود قرار داده است.
با احداث این کارخانه، علاوه بر ارائه خدمات مرتبط با فرآوری بذر، فناوری این صنعت نیز مورد توجه ویژه قرار خواهد گرفت و علاوه بر آن شاهد ایجاد زنجیرهای کامل از مرحله پژوهش تا تجاریسازی خواهیم بود.
بهبود محسوس عملکرد محصول
محمد هاشمزاده مدیر موسسه بذر و نهال رضوی درباره فعالیت این کارخانه میگوید: در حوزه فرآوری، اقداماتی همچون پاکسازی و خالصسازی بذرها برای افزایش کیفیت محصول نهایی انجام میشود و در حوزه فناوری نیز از علوم روز دنیا برای تولید بذرهایی با کیفیتهایی بسیار بالا استفاده خواهد شد که میتواند میزان رشد و عملکرد آن را بهطور چشمگیری افزایش دهد.
او ادامه میدهد: طی سالهای متمادی در موسسه بذر و نهال رضوی این علوم نوین مورد مطالعه قرار گرفته و بهصورت آزمایشگاهی نیز عملیاتی و اثرات مطلوب آنها احصا شده است.
بومیسازی دانش فنی با قابلیت صادرات محصول نهایی
هاشمزاده میافزاید: دانش فنی تولید بذرهای با کیفیت بالا و منحصربهفرد، توسط این موسسه بومیسازی شده و با دسترسی به این دانش، امکان صادرات بذر نیز افزایش خواهد یافت.
به گفته او، بذر، اساس تولید محصولات زراعی است، از این رو ارتباط بسیار تنگاتنگی با امنیت غذایی کشورها دارد؛ در واقع خودکفایی در تولید بذر، مهمترین و اصلیترین قدم برای دستیابی به امنیت غذایی پایدار بهشمار میرود، بنابراین نخستین هدف از احداث این کارخانه را میتوان توجه به پایداری در امنیت غذایی کشور عنوان کرد.
افزایش راندمان و رضایتمندی کشاورزان
هاشمزاده، تولید انواع بذرهای باکیفیت را از اهداف مهم احداث کارخانه بذر موسسه بذر و نهال رضوی میداند و میگوید: هرچه دستگاهها دقیقتر و تعداد مراحل فرآوری بیشتر باشد، کیفیت بذرهای آمادهسازی شده برای کشت نیز بهتر میشود و در نهایت شاهد افزایش راندمان تولید، درآمد و رضایت کشاورزان خواهیم بود.
او ادامه میدهد: هدف دیگر از ایجاد این کارخانه را تقویت تولید دانشبنیان در عرصه کشاورزی است و با توجه به نامگذاری امسال به عنوان «تولید؛ دانشبنیان، اشتغالآفرین»، احداث کارخانه بذر با بکارگیری تجهیزات روز دنیا، قدمی موثر در راستای تحقق این شعار به حساب میآید.
ظرفیت تأمین بذر مورد نیاز کشور
هاشمزاده خاطرنشان میکند: این موسسه درصدد است با ارائه با کیفیتترین بذرها، علاوه بر تامین نیاز بذر در مجموعه اراضی آستان قدس رضوی، بذر بسیاری از اراضی استان و حتی کشور را تامین کند.
بهرهبرداری در نیمه نخست 1401
هاشمزاده درباره روند احداث این کارخانه نیز تصریح میکند: با حمایتهای بیدریغ بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی از بهکارگیری فناوریهای نوین و دانشبنیان در موسسات زیرمجموعه، بهویژه در حوزه علوم کشاورزی و فناوریهای بذر، طرح پیشنهادی احداث این کارخانه مصوب شده و مراحل اجرای آن در حال انجام است. او میافزاید: طبق تأکیدات مدیران ارشد آستان قدس رضوی و برنامههای مدون اجرایی، این کارخانه در نیمه نخست سال جاری به بهرهبرداری خواهد رسید.
ایجاد بخش فناوری بذر برای اولین بار در کشور
در سطح کشور مجموعههایی فرآوری بذر را انجام میدهند اما به دلیل تعداد اندک دستگاههای فرآوری، نه تنها کیفیت بالایی در این زمینه حاصل نشده، بلکه تنها امکان فرآوری برخی از بذرها وجود دارد.
او تصریح میکند: در کارخانه موسسه بذر و نهال رضوی بهدلیل استفاده از مجموعهای کامل از دستگاهها، فرآوری بذرهای مختلف با بالاترین سطح کیفی انجام خواهد شد؛ ضمن آنکه این کارخانه تنها در حوزه فرآوری بذر فعالیت نمیکند بلکه دارای بخشهای فناوری مرتبط با آن نیز خواهد بود.
دکتر رضا توکل افشاری مدیر تحقیق و توسعه بذر موسسه بذر و نهال رضوی در این باره میگوید: در این حوزه، دانشهای نوین حوزه فناوری بذر با استفاده از دستگاههای روز دنیا و با دانش فنی بسیار بالای متخصصان موسسه بذر و نهال رضوی تلفیق خواهد شد و این اقدام، امکان تولید بذرهایی در سطح کیفیت جهانی را ممکن میکند.
او قرار گرفتن فناوریهای نوین صنعت بذر در کنار فرآوری آن را یکی از نکات در خور توجه این طرح عنوان میکند و میگوید: ورود همزمان به دو حوزه فناوری و فرآوری بذر، برای نخستین بار در کشور است که در این کارخانه محقق میشود و بدون شک بذرهای تولیدی این کارخانه به دلیل استفاده از دستگاههای مختلف حوزه فرآوری، دارای بالاترین کیفیت و در سطح بالاترین استانداردهای بینالمللی تولید و عرضه خواهند شد.
ورود به حوزه بذرهای غلات و صیفی و سبزی
توکل افشاری ادامه میدهد: از نگاه فناوری و دانشبنیانی نیز، با استفاده از بروزترین دستگاهها و با بالاترین استانداردهای جهانی، بذرهای تولیدی پوششدار و غنی خواهد شد. وی به بذرهای مدنظر برای تولید در این کارخانه هم اشاره و اظهار میکند: بذرهای غلات، صیفی و سبزی از جمله محصولات این کارخانه خواهد بود که در این راستا بذرهای غلات با کیفیت را در حجم بسیار بالا تولید خواهیم کرد و در مورد بذرهای سبزی و صیفی نیز با اتکا به فناوریهای نوین و ایجاد پوشش مواد غذایی روی بذر، محصولی با کیفیت روز دنیا در اختیار کشاورزان قرار خواهد گرفت.
گزارش: هدی زاهدی
نظر دهید